Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit, een woord wat je vaak voorbij hoort komen. Maar wat betekent het nu eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? Na het lezen van deze blog weet jij precies wat het inhoud en wat jij kunt doen om de biodiversiteit in jouw buurt te vergroten!

 

Wat is biodiversiteit?

De verscheidenheid van het leven, oftewel de grote variatie aan planten, dieren en alle andere levende wezens op onze Aarde. Het gaat hierbij niet alleen op de verschillen binnen soorten, zoals verschillende rassen, maar ook op de verschillen tussen soorten. Zoals honden, beren, vogels en vissen. 

Alle planten en dieren zijn nodig om de Aarde in evenwicht te houden. Als er een paar soorten uitsterven, is dat een groot probleem voor alle andere soorten. Ook voor ons, de mens. Volgens wetenschappers leven er zo’n 8 miljoen verschillende soorten op Aarde. Zij waarschuwen dat één miljoen soorten op het punt staan om uit te sterven, waarvan vele soorten al binnen enkele tientallen jaren.

 

Waarom is biodiversiteit zo belangrijk?

Biodiversiteit is belangrijk omdat het ons helpt om te overleven. Het zorgt ervoor dat we genoeg voedsel hebben om te eten, want dat komt tenslotte uit de natuur. Bomen zetten koolstofdioxide om in zuurstof wat zorgt voor schone, frisse lucht. Waterplanten en vissen houden algengroei tegen en zorgen ervoor dan ons water schoon en helder blijft. Bestuivers zijn essentieel voor de voortplanting van planten. Zonder water, zuurstof of voedsel kunnen wij niet overleven. Daarom is het verlies van biodiversiteit een groot probleem voor iedereen op Aarde!

 

Helaas wordt biodiversiteit erg bedreigd door vooral menselijke activiteiten zoals het kappen van bossen voor landbouw en veeteelt. De opwarming van de Aarde speelt ook een grote rol in de bedreiging van biodiversiteit. De hogere temperaturen leiden tot klimaatverandering die onder andere stijging van de zeespiegel, overstromingen en droogte veroorzaken. Klimaatverandering veroorzaakt extremere weersomstandigheden, zoals hevige stormen, overstromingen en droogtes. Deze natuurrampen hebben een verwoestend effect op ecosystemen en leiden tot verdere vermindering van biodiversiteit.

 

Wat zijn de gevolgen van het verlies van biodiversiteit?

De gevolgen daarvan zijn dat heel veel planten- en diersoorten hun thuis verliezen en opzoek moet gaan naar een nieuwe plek om te leven. Doordat hun leefomgeving word vernietiging en verstoord worden veel soorten met uitsterven bedreigd. Uiteindelijk verdwijnen er daardoor soorten die belangrijk zijn voor een gezond ecosysteem. Als bepaalde planten en dieren verdwijnen, kunnen hele ecosystemen uit balans raken. Dat betekent dat sommige dieren niet genoeg te eten hebben of dat sommige planten niet meer goed kunnen groeien.

Ecosystemen zullen niet stilstaan bij het feit dat ze worden vernietigd. Ze zullen gewoon ophouden te bestaan. Wat de gevolgen zijn van het verlies van biodiversiteit wordt dus bekeken vanuit het oogpunt van de mens. Tenslotte hangt ons leven op Aarde hiervan af.

 

Een aantal gevolgen voor de mens op een rijtje;

  1. Sommige van onze favoriete etenswaren, zoals fruit, groenten en vis, kunnen schaarser worden omdat de planten en dieren die ze leveren verdwijnen. Dat zorgt dus voor minder (gevarieerd) voedsel.

  2. Bepaalde plekken waar we graag naartoe gaan om vakantie te vieren of om de mooie natuur te bewonderen, kunnen er heel anders uitzien of zelfs helemaal verdwijnen als de biodiversiteit afneemt.

  3. Veel mensen verdienen hun brood met dingen die te maken hebben met de natuur, zoals toerisme, landbouw en visserij. Als de biodiversiteit verdwijnt, kunnen deze banen in gevaar komen.

 

Wat kun jij doen?

Nu wil jij natuurlijk graag weten wat jij kunt doen om biodiversiteit te behouden. Je kunt heel gemakkelijk in de tuin of op jouw balkon beginnen. Want planten zijn ontzettend belangrijk voor de biodiversiteit in ons land.

 

1. Kies je namelijk voor inheemse* planten die aantrekkelijk zijn voor insecten zoals vlinders en bijen, dan zet je al een stap in de goede richting! Insecten hebben planten en bloemen nodig. Plant verschillende bij elkaar, dat is veel aantrekkelijker voor de insecten en onderling groeien deze planten ook beter.

2. Creëer verschillende habitats en vergroot zo de diversiteit in jouw tuin. Zoals een bloemenweide, insectenhotel of vijver. Elke habitat trekt verschillende soorten dieren aan en zorgt voor een gevarieerd ecosysteem.

3. Eet vaker plantaardig. Want plantaardige voeding verbruikt veel minder land, water en energie ten opzichte van het landgebruik voor dierlijke voeding. over het algemeen minder land, water en energie vereist dan dierlijke producten.

4. Gebruik géén chemische bestrijdingsmiddelen! Dit is puur gif wat je in de natuur in spuit. Het tast het bodemleven enorm aan. Kies voor een milieuvriendelijke oplossing.

5. Koop minder spullen, ook heel belangrijk. Voor alle nieuwe producten die gekocht worden, zijn energie en waardevolle grondstoffen nodig geweest. Bij het uit de grond halen hiervan komen vaak giftige stoffen vrij. Deze gifstoffen komen vervolgens in de grond, het water en de lucht terecht. 

 

En je kunt nog zoveel meer doen! Zoek online naar biodiversiteit of kijk bijvoorbeeld op de website van MilieuCentraal en je vind nog veel meer tips om de biodiversiteit te vergroten!

 

Kort gezegd, als de biodiversiteit verdwijnt, heeft dat invloed op veel verschillende aspecten van ons leven en de wereld om ons heen. Daarom is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat we goed voor onze planeet zorgen en de diversiteit van het leven op aarde behouden!

 

* Inheemse planten zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en bieden voedsel en schuilplaatsen voor inheemse dieren. Ze vormen de basis van een gezonde tuin en bevorderen de biodiversiteit. Dit is een hele mooie lijst met inheemse bomen, struiken en planten van MaakGrijsgroener: bekijk hier.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.