Zo schoon is jouw wasmiddel niet...

Kind kan de was doen! Of toch niet?

Wasmiddel is niet zo'n topper voor ons milieu.. Dat komt door verschillende factoren, die ik je haarfijn ga uitleggen in dit artikel!

 

Wasmiddel is eigenlijk gewoon water

In de meeste gevallen bestaat vloeibaar wasmiddel tot wel 90% uit water. Nu zul jij misschien denken, oké en dat is slecht omdat? Nou het zit zo, wasmiddel bestaat dus voornamelijk uit water met toegevoegde chemische ingrediënten. En water komt bij ons gewoon uit de kraan. Dus het probleem is eigenlijk het onnodig vervoeren van water. Al die wasmiddelflessen nemen veel ruimte in beslag in vrachtwagens, wat ervoor zorgt dat er veel vaker vervoerd moet worden. En nogmaals: het is voornamelijk gewoon water! Belachelijk. Je kunt dus veel beter kiezen voor duurzaam wasmiddel of zelfgemaakt wasmiddel, maar hier leg ik je aan het einde van dit artikel meer over uit.

 

Schadelijke chemicaliën in wasmiddel

Het volgende punt is de inhoud van deze grote flessen. Voornamelijk water, maar wat nog meer? Chemische stoffen welke schadelijk zijn voor het milieu. Het waarschuwing symbool staat er niet voor niets. Waarschuwingen zoals: "Kan blijvende schade aanrichten aan in het water levende organismen" en "Veroorzaakt mogelijk allergische reacties op de huid". De consumenten (wij dus) hebben er voor gezorgd dat de producenten (de wasmiddelbedrijven) het wasmiddel volstoppen met kunstmatige geur- en kleurstoffen. Want we vinden het ontzettend belangrijk dat het lekker ruikt en als het ook nog eens een leuk kleurtje heeft, zijn we helemaal verkocht! Maar het is toch veel belangrijker dat jouw vuile was gewoon schoon en fris is én dat er bij dit proces geen negatieve impact is?! 

 

De verpakking van wasmiddel

Vloeibaar wasmiddel zit natuurlijk verpakt in een plastic fles. De productie van plastic is niet echt klimaatvriendelijk. Plastic is een verzamelterm voor kunststof materialen die gemaakt worden uit grondstoffen als aardolie, aardgas en planten. Kies liever voor een (gerecyclede) glazen fles in plaats van plastic! Maar het beste is natuurlijk om helemaal geen verpakkingen meer te kopen. Doe je dit wel, zorg dan dat je het probeert her te gebruiken en niet gelijk in de afvalbak gooit.

 

Wat dan wel?

Nu zijn er natuurlijk ook wel goede wasmiddelen te verkrijgen die zijn samengesteld met natuurlijke ingrediënten in recyclebare, verantwoorde verpakkingen. Maar je kunt ook gemakkelijk zelf wasmiddel maken. En dat brengt de volgende voordelen met zich mee;

 

1. Je weet precies welke ingrediënten er in je wasmiddel zitten.
2. Je bent lekker creatief bezig
3. Door je favoriete geuren toe te voegen, kun je je eigen wasmiddel helemaal personaliseren
4. Je bespaart geld én verpakkingen

 

Klinkt dit niet goed? Dat vond ik ook, daarom heb ik een DIY pakket ontwikkeld waarmee je zelf wasmiddel kunt maken! Je krijgt alle benodigde ingrediënten en een stappenplan om jouw eigen duurzame wasmiddel te maken! 

Bekijk hier het wasmiddel DIY pakket.

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.