Waarom de kledingindustrie zo vervuilend is!

De mode-industrie groeit razendsnel en biedt steeds meer kleding tegen héle lage prijzen aan. Maar de milieu betaalt hier helaas een hoge prijs voor.. De massale productie, het gebruik- en afvoerproces van kleding veroorzaakt namelijk veel CO2-uitstoot, microplasticvervuiling en schade aan grond en water. In dit artikel vertel ik je precies waardoor dit komt en hoe het beter kan!


Elk jaar wordt er weer een enorme hoeveelheid nieuwe kleding geproduceerd, wat aanzienlijke milieuschade veroorzaakt. Maar, wat betekent dit precies en hoe groot is die CO2-uitstoot dan eigenlijk? Ik zocht het voor je uit.

 

Overconsumptie

De kledingindustrie draagt ongeveer 4% bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. In Nederland komen bijna 1 miljard kledingstukken per jaar op de markt, en een gemiddelde Nederlander koopt zo'n 50 nieuwe kledingstukken per jaar. De vraag naar kleding blijft stijgen, maar de kwaliteit van kleding gaat achteruit, waardoor we in een wegwerpmaatschappij belanden.

 

 

Land- en watergebruik

Er is landbouw grond nodig om materialen zoals katoen en bamboe op te laten groeien. Een plant kan niet groeien zonder water dus is het watergebruik ook aanzienlijk hoog. Voor één spijkerbroek word er 2.500 tot 10.000 liter water gebruikt om de katoenplaten te laten groeien. Niet alleen al dat water is een probleem, ook het gebruik van schadelijke chemicaliën is erg slecht voor mens en milieu.

 

Arbeidsomstandigheden

 

Wereldwijd werken er miljoenen mensen in de kledingindustrie. De arbeidsomstandigheden zijn hier vaak onacceptabel. De medewerkers werken lange dagen en krijgen daar te weinig voor betaald. Ook veel kinderen moeten meewerken in de fabriek. Door de grote vraag moet er zo snel mogelijk, zo veel mogelijke kleding geproduceerd worden. Dit gaat echter ten koste van de kwaliteit van zowel het kledingstuk, als de werkomstandigheden voor de arbeiders.

 

Afdanken

Door de fast fashion industrie worden kledingstukken heel gemakkelijk afgedankt. Na een aantal keer wassen is het niet meer draagbaar en verdwijnt het in de afvalbak of de textielbak. Nu heb je weer iets nieuws nodig, dus koop je weer een kledingstuk van slechte kwaliteit. Zo blijft deze wegwerpmaatschappij in stand. Textielinzameling lijkt een goede oplossing, maar veel kleding belandt alsnog op de afvalberg of wordt verbrand.

 

Wassen en drogen

Ook het wassen en drogen van onze kleding heeft impact op het klimaat. Was jij vaak jouw kleding, dan zal het ook sneller slijten. Waardoor de levensduur steeds korter word. Door het wassen komen er ook veel microplastics vrij, die via het afvalwater in de natuur terecht komen. Het drogen van kleding kun je het beste doen door het op te hangen aan een wasrek. 

Meer weten over de impact van wassen? Lees het hier. Of maak jouw eigen wasmiddel met het DIY wasmiddel pakket!

 

Dat zit niet lekker

Als eerste stop met het kopen van fast fashion. Deze industrie is enorm vervuilend en slecht voor mens en milieu. Het voelt toch niet goed als je een goedkoop truitje aanhebt, terwijl de vrouw die het gemaakt heeft onder vreselijke omstandigheden moet werken en hiervoor veel te weinig betaald word?

Sowieso door 6 kledingstukken minder te kopen, kan een persoon jaarlijks ongeveer 40 kg CO2 besparen. Als alle Nederlanders dit zouden doen, zou het net zoveel CO2 besparen als 85.000 keer de wereld rondrijden met de auto!

 

Kringloopgeluk

Wat je beter kunt doen is tweedehands shoppen! Er is al zo ongelofelijk veel kleding op de wereld. Gelukkig verdwijnt de taboe op tweedehands kleding langzaam maar zeker. Hoe mooi is het om een kledingstuk weer een nieuw leven te geven?

Je kunt gaan kijken in kringloopwinkels, maar ook online word het aanbod steeds groter. Denk aan de app Vinted bijvoorbeeld, hier koop én verkoop je heel gemakkelijk tweedehands items. Vaak vind je tweedehands ook nog eens de leukste en uniekste items! 

 

 

Toch liever een nieuwe trui? Zoek dan duurzame en eerlijke merken uit. Deze zullen in aanschaf duurder zijn, maar door het gebruik van goede materialen gaan ze veel langer mee! 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.